Ny sida om Joy 

Från första intycket till idag 

Kan du säga något kort om dig?

Jag heter Karl Petter Hjelmer och är 43 år och bor och jobbar i Växjö. Har två underbara barn på 5 och 11 som ger och lär mig så mycket. Utbildad beteendevetare och inom it/media. Jag har under många år tränat och tävlat inom uthållighetsidrotter, framförallt löpning och triathlon på hyggligt hög nivå. Har även en stort intresse av personlig utveckling, psykologi, filosofi, poesi, religion, mystik och andlighet. Under studietiden skrev jag en magisteruppsats i psykologi om lycka, vilket blev lite av ett startskott på mitt "sökande" och utforskande av den större verkligheten, som jag väljer att kalla det.

Som förälder och med ett aktivt yrkesliv är vardagen fylld med prestationstid, inplanerade saker och tiden rusar på. Även om mycket är stimulerande och meningsfullt, har jag nog längtat efter ett andningshål för att få bättre balans. Även om en löp eller fisketur på sommaren skänker en efterlängtad frid inombords, så har jag nog letat efter något som kan ge mer.

Målgång i Kalmar järnman 2007
Målgång i Kalmar järnman 2007

Hur kom du i kontakt med Kundaliniyogan?

När jag tränade på gym kom jag i kontakt med yogan först, men fattade inte tycke för det då. Kanske var jag inte redo än, då jag på den tiden var fokuserad på fysiska kroppen och prestationen. Jag har en god vän som delar intresset för de stora existentiella frågorna, som då och då brukade relaterade till Kundalinin i våra samtal. Han hade praktiserat det under flera år och tyckte att detta borde ju passa dig. En nyfikenhet tändes nog där. Sedan har jag försökt att meditera men inte förstått hur det ska gå till eller kännas och när jag hörde att det fanns sådana inslag i Kundaliniyogan - var det väl bara att prova.

Den längsta resan är inåt
Den längsta resan är inåt

Första intrycket?

Jag blev nog rätt såld redan första passet i september 2020. I efterhand vet jag att passen kan vara väldigt varierande. Men det jag uppskattade var det vackra ceremoniella och inramningen. Mantran som resonerade fint inom mig och skapade en fantastisk stämning. De lugna men också väldigt fysiskt ansträngande övningarna, samt de djupt verkande andningsteknikerna. Dessa olika delar blir något unikt och tilltalade mig mycket. Mellan de olika momenten och sekvenser av övningar (Kriya) fanns vila och utrymme för stillsam meditation. Här blev jag helt paff, då jag nästa direkt hittade till och förstod meditationen - äntligen. Mitt vardagsmedvetande och aktiva "tanke-cirkus" hade lagt sig till ro och jag möttes av en stillhet inombords som jag inte trodde var möjlig. Det var rofyllt och avslappnande, men också lite hissnande då tomheten omslöts av något som var svårt att sätta ord på.

Vad får du ut av yogan?

Här bör jag först tydligt säga att detta är väldigt individuellt och det finns inget bättre än något annat. Vi har alla individuella behov utifrån där vi är och är olika långt på våra resor i detta liv. För mig har yogan gett mig följande; Fysiskt så har jag nog aldrig haft en sådan vältränad bål och rygg, trots otaliga timmar på gym och ute på vägar och stigar tidigare. Men det fysiska är numera sekundärt för mig. Efter ett yogapass känns det på riktigt som jag haft en väldigt lång och avkopplande semester (minst 5 veckor!). Att kontinuerligt - vecka efter vecka ha denna känsla en kväll är så värdefullt. Känslan påverkar också dagarna efter med ett ökat lugn inombords men också energi och fokus. Innan ett pass när jag kommer direkt från jobbet snurrar alla tankar och det kan vara någon sak som skaver lite extra inombords. När man sedan rullat ihop yogamattan efter, så har man nästan lite svårt att plocka upp vad det var man gick runt och tänkte på innan. Lite som en omstart av en trött dator. Så härligt! Jag har kommit djupare in i meditationen och det sker mer och mer naturligt att träda in i stillheten. Det är som att vila mellan essensen av sitt sanna väsen och sitt vardagliga jag. Lite som att glida in i Matrix (filmreferens) för den som har den läggningen. För en psykonaut som jag som är nyfiken på vad som finns bakom allt och klurar på vem som egentligen tittar ut genom ögonen är det ett underbart territorium att besöka. Vidare så är det mest oväntade som hänt under denna resa hittills, att upptäcka och väcka sin kropp till liv igen på något sätt. Vid vissa tillfällen är det som att man öppnar en kran där undanstoppade känslor får pysa ut utan drama. Först känns det lite märkligt, men sedan mer naturligt. Varför detta legat i dvala i kroppen kan man ju undra?

Mitt yogakrypin hemma
Mitt yogakrypin hemma

Hur har du påverkats i vardagen?

Andningen har blivit mer medveten och generellt sett djupare, vilket ger ett uppskattat lugn. Jag kommer lättare till ro och utnyttjar tillfällen för återhämtning bättre. Sedan en ökad närvaro i det stora som det lilla. Det känns som att jag fått ett ökat spelrum kring mina tankar och reaktioner - som gör att jag i större utsträckning hamnar mer "rätt". Hösten 2020 och framförallt våren 2021 var den mest utmanande perioden i mitt vuxna liv på flera sätt och yogan blev lite av en livlina, men också en hjälp till att denna period också blev den mest betydelsefulla. Det är stora ord, men det känns som man fötts på nytt i sin egen kropp och man omfamnar livet på ett annat sätt efter. Jag ska tillägga att efter jag varit på min första yogaretreat, har jag utökat veckopasset till en liten morgonrutin och det har gjort sitt också. Det viktiga är nog kontinuiteten. Ett pass kan ibland bara vara så kort som tre minuter. Sedan lär man sig att hitta övningar för olika situationer, som är perfekt att dra fram för att ge kroppen en skjuts i rätt riktning.

Hur skulle du beskriva Joy som yogalärare?

Joy har en väldigt lång erfarenhet och har också vid sidan av kundaliniyogan provat andra intressanta traditioner och metoder. Joy har sinne för detaljer och skapar en härlig atmosfär i sina klasser. Hon är intuitiv och låter sin spontanitet blomma ut när tillfälle ges. Hon är tydlig och har en förmåga att lägga nivån rätt utifrån deltagarna. Stringent och noga men samtidigt lättsam och varm. Flexibiliteten inom kundaliniyogan med alternativa positioner och andningssätt hjälper till här också.

Kort om vad du gillar med Kundaliniyoga

  • Lätt att komma igång med

  • Mycket kraftfullt och effektivt

  • Variationsrikt och härliga kontraster i passen

  • Något större än "bara" sekvenser av övningar

  • Perfekt praktik om man vill få mer effekt av personlig utveckling eller förändra i sitt liv

Yoga på Ra Ma Mallorca
Yoga på Ra Ma Mallorca

Efter ett och ett halvt år med Kundaliniyoga - vad händer nu?

Yogan är nu en naturlig del i mitt liv och dagarna påbörjas alltid med ett pass, från tre minuter och uppåt. Barnen är nyfikna och vi gör ibland små mysiga pass med rökelser, musik och mantran. Lite andningsövningar på kvällen hjälper också till att lättare somna. I April börjar jag en yogalärarutbildning och snart är jag med och arrangerar en retreat ute mitt paradis som ligger i Asa norr om Växjö. Det är så kul att ha allt detta vid sidan av det som kan ses som vardag och rutiner som rullar på i det dagliga. Hoppas min berättelse ovan kan inspirera dig och börja eller fortsätta med denna fantastiska teknologi/praktik!

Jag och Joy så nöjda efter morgonyoga inne i Ales stenar
Jag och Joy så nöjda efter morgonyoga inne i Ales stenar